Πριν από λίγες ημέρες με θλίψη διαπίστωσα ότι ο τεράστιος, εμβληματικός και άλλοτε σκιερός φίκος μπροστά από το Ακταίον έχει υποστεί καθολική ξήρανση της κόμης του (φυλλωσιάς). Η σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) προκάλεσε εκατοντάδες αντιδράσεις, στενοχώρια, ανησυχίες και σχόλια αλλά κυρίως έγειρε ερωτήματα για το ποιος ή τι φταίει για την καταστροφή του.

Οι φίκοι αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της φυσικής κληρονομιάς της Ρόδου. Μάλιστα λόγω της ιδιαιτερότητάς τους έχει δημιουργηθεί και ιδιαίτερο είδος με την ονομασία Φίκος ο Ροδίτικος. Κάποιοι από αυτούς όπως ο φίκος του Ακταίον αποτελεί και τοπόσημο της πόλης μας.
Με την υπ' αριθ. Γ/3136/10627/11-03-1987 απόφαση Υπουργού Πολιτισμού το κτήριο «Ακταίον» μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο του έχει χαρακτηριστεί ως έργο τέχνης και ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Επομένως ως μέρος του συνόλου προστατεύεται και ο φίκος από βλαπτικές ενέργειες.

Επειδή κατά το Σύνταγμα (άρθρο 24) η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός.
Επειδή ο πολίτης έχει αξίωση πληροφόρησης στις αποφάσεις που αφορούν την προστασία του.
Επειδή έχω έννομο συμφέρον ως πολίτης να πληροφορηθώ για το τι συμβαίνει.
Επειδή είμαι βέβαιος ότι η Υπηρεσία σας έχει ήδη επιληφθεί του θέματος.

Παρακαλώ να με ενημερώσετε εγγράφως:
1. Πότε αντιληφτήκατε την ξήρανση του φίκου και σε ποιες ενέργειες έχετε ήδη προβεί για την αναζήτηση και εξεύρεση των αιτίων ξήρανσής του καθώς και σε ποιες άλλες έχετε σκοπό να προβείτε;
2. Πραγματοποιήθηκε  εργαστηριακή έρευνα σε δείγματα εδάφους και δείγματα φυτικών ιστών για τη διαπίστωση τυχόν προσθήκης τοξικού παρασκευάσματος στο έδαφος γύρω από τον κορμό του; Αν ναι, παρακαλώ να μου χορηγηθεί αντίγραφο του αποτελέσματος της έρευνας.  
3. Αν τυχόν πρόκειται για ασθένεια, ποια είναι αυτή και ποια μέτρα προστασίας των υπόλοιπων δέντρων έχετε λάβει;
Ρόδος 16/04/2020
Με εκτίμηση»

ΠΗΓΗ : https://www.rodiaki.gr.